Gecertificeerde installateur

Professioneel en erkend bedrijf in F-gassen geregistreerd onder ref.: ENREF/02017

Split unit airco

Er zijn bepaalde kenmerken waarmee u rekening moet houden als u de beste split unit airco’s wilt vinden. Denk aan de installatie, het geluidsniveau, het koel- en verwarmingsvermogen, het energieverbruik en eventueel ook de luchtfiltering.

Airconditioning

Installatie

Een split unit airco moet geïnstalleerd worden door een bedrijf dat gespecialiseerd is in de installatie van airco’s. Een split unit airco beschikt over twee delen, één indoor unit die in de kamer wordt gemonteerd en een outdoor unit die u buiten aan de muur bevestigt of op een terras of balkon plaatst. De indoor unit zorgt voor verkoeling=ontvochtiging of verwarming van de ruimte, terwijl het geluid buitenshuis geproduceerd wordt door de outdoor unit. De plaatsing van de outdoor unit hangt af van de plaats waar de indoor unit geïnstalleerd wordt. Het is beter om de outdoor unit aan een muur te bevestigen in plaats van op een plat dak. Een muur geeft namelijk minder trillingen en minder geluid door dan een plat dak.

Geluidsniveau

Een indoor unit is nog altijd voorzien van een ventilator die natuurlijk iets van geluid zal maken. Let op het geluidsniveau van de airco zodat u kunt bepalen of het product geschikt is voor de ruimte waar u het wilt plaatsen. Als u van plan bent om de airco in een woonkamer of een kantoor te plaatsen dan maakt het niet veel uit of het apparaat geluid maakt. U kunt bijvoorbeeld makkelijk een unit met een geluidsniveau van 50 dB installeren. Als u het toestel echter koopt om te installeren in de slaapkamer dan ligt dit natuurlijk anders. De prijs van de airco speelt hierbij een grote rol. De goedkope split unit airco’s maken over het algemeen meer geluid dan een duurder model. De meeste airco’s zijn voorzien van drie standen voor de ventilator. Bij een duur product heeft de laagste stand een geluidsniveau van slechts 20 dB. De laagste stand is echter niet altijd even geschikt om een grote ruimte vlug af te koelen. Meestal is het aangeraden om de automatische stand in te schakelen. Zo wordt de ruimte eerst op de hoogste stand afgekoeld en daarna op temperatuur gehouden met de laagste stand.

Vermogen

De bedoeling van een airco is dat het een ruimte afkoelt. Het vermogen om een bepaalde ruimte af te koelen wordt uitgedrukt in watt. U heeft ongeveer 40 watt nodig per kubieke meter van een ruimte om het effectief te kunnen koelen. Dus hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen u nodig heeft. Meestal wordt op de verpakking meteen aangegeven voor welke ruimte het apparaat geschikt is. De meeste airco’s kunt u tegenwoordig ook gebruiken om een ruimte te verwarmen. Sommige toestellen zijn zelfs zuiniger dan een centrale verwarming, vooral tot aan het vriespunt. In hele koude landen is een airco minder efficiënt om te verwarmen, zelfs al blijft het functioneren bij een temperatuur tot -15º Celsius.

Energieverbruik

Als u het energieverbruik van een airco wilt kennen dan moet u letten op de energieklasse van het apparaat. Hoe beter de energieklasse, hoe minder u zult moeten betalen aan elektriciteitskosten op het einde van de maand. De beste apparaten beschikken over een A+++ energieklasse die het minste energie verbruikt. De slechtste energieklasse is D die gelukkig niet veel meer wordt verkocht Veel mensen denken nog altijd dat een airco zorgt voor hoge energiekosten. Niets is minder waar. Deze apparaten zijn net heel zuinig. U kunt op twee waarden letten bij het kopen van een airco. De SEER waarde geeft aan hoe goed de airco een ruimte kan koelen en de SCOP waarde is belangrijk voor het verwarmen. Hoe hoger de waardes, hoe zuiniger het apparaat.

Onderhoud

Door regelmatig gebruik van de airco kan de filter vervuilen en zal de airco minder goed koelen. De airco geeft dit zelf aan door middel van een storingscode. Deze filter kunt u makkelijk zelf reinigen met een stofzuiger of met stromend water. Ook de buiten unit kan naar verloop van tijd verstopt raken. Dit kunt u zelf oplossen door met een handborstel in de richting van de lamellen te strijken of de unit uit te blazen. Ik raad u aan om de binnen unit na een paar jaar te laten reinigen met een bacterie dodend middel om te voorkomen dat er een muffe geur uit de unit komt!

Ondersteunde merken:

Zowel onze Mitsubishi Electric als Daikin airconditioning systemen worden standaard geleverd met WiFi.